Σουφλερός Ηλίας

Αναπληρωτής Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Σπουδές: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973). Πτυχιούχος Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976). Διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου του Μονάχου («Ausschliessung und Abfindung eines GmbH–Gesellschafters» = «Αποκλεισμός εταίρου ΕΠΕ και καταβολή της αξίας της μερίδας συμμετοχής του») (1982). Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Μόναχο (1976-1982) υπότροφος του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου της Βαυαρίας και του Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD).

Ακαδημαϊκή εξέλιξη: Επιστημονικός συνεργάτης του Institut für Handels-, Wirtschafts- und Arbeitsrecht (Ινστιτούτο Εμπορικού, Οικονομικού και Εργατικού Δικαίου) και του Institut für Internationales Recht – Rechtsvergleichung (Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου) του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1978-1981), Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1991), Επίκουρος Καθηγητής (1997), Αναπληρωτής Καθηγητής (2004).

Πανεπιστημιακή δραστηριότητα: Διδασκαλία του Δικαίου της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Αθέμιτου και του Ελεύθερου Ανταγωνισμού και του Δικαίου των Εμπορικών Συμβάσεων, συμμετοχή στη διδασκαλία των Σεμιναρίων Εμπορικού Δικαίου, διδασκαλία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο μάθημα «Ζητήματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Ανταγωνισμού».

Επιστημονική δραστηριότητα: Έχει διατελέσει Μέλος και, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Κοινότητα το β΄ εξάμηνο του 1988, Πρόεδρος των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων και Οικονομικών Συμβούλων στο πλαίσιο του Συμβουλίου των ΕΚ με αντικείμενο την πρόταση Κανονισμού για έναν κοινοτικό έλεγχο συγκεντρώσεων επιχειρήσεων (μετέπειτα Κανονισμός 4064/1989). Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδος σε διεθνείς Οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΟΣΑ) σε θέματα Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού και Δικαίου των Εταιριών. Έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών [Ν. 2296/1995, 2741/1999 και 2837/2000 για την τροποποίηση του Ν. 703/1977, Ν. 2668/1998 για την οργάνωση του Τομέα Παροχής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ν. 2685/1999 (άρθρο 28), τραπεζική νομοθεσία]. Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Στο πλαίσιο Σεμιναρίων Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου (Πρόγραμμα Δράσης Robert Schuman της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για δικαστές των διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων έχει διδάξει το αντικείμενο «Κοινοτικό και Ελληνικό Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού». Στο πλαίσιο Σεμιναρίων Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χανίων, Πάτρας έχει διδάξει τα κεφάλαια «Ελεύθερη Εγκατάσταση και Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών στην Κοινότητα», «Κοινοτικοί  Κανόνες και Πολιτική Ανταγωνισμού» και «Συστήματα διανομής». Έχει διατελέσει μέλος (1995-2000) και Αναπληρωτής Πρόεδρος (2000-2003) της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης και μέλος του Δευτεροβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου Σημάτων για την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων σημάτων που διέπονται από τις διατάξεις του προϊσχύσαντος δικαίου των σημάτων. Μέλος του Δ.Σ. και τ. Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Ανταγωνισμού. Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Ελληνικής Ένωσης Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Εταιρίας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς, της Ελληνογερμανικής Ένωσης Νομικών και άλλων επιστημονικών ενώσεων.

Επαγγελματική δραστηριότητα: Έχει διατελέσει διοικητικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (1982-1989) και – στο πλαίσιο αυτό - εισηγητής σε σειρά υποθέσεων και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικών με την εφαρμογή των άρθρων 85 και 86 (τώρα 81 και 82) ΣυνθΕΚ και 65-66 ΣυνθΕΚΑΧ. Δικηγόρος Αθηνών από το 1975 σε θέματα Εμπορικού, Αστικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικηγόρος στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1989.

Ξένες γλώσσες: Γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά.

Επιστημονικό έργο: Βλ. «Δημοσιεύσεις».